Wino to fantastyczna rzecz. Uwielbiamy rozmawiać o winie, uczyć się o winie, badać wino i oczywiście je pić. Dzisiejszy post dotyczy najpopularniejszych odmian wina: czym są, jak smakują i gdzie są produkowane. Jeśli jesteś fanatykiem wina lub potencjalnym winiarzem, to ten artykuł jest dla Ciebie!
#10 Czerwone wina: Merlot
Merlot to bez wątpienia jedna z najbardziej znanych i najczęściej spożywanych odmian na świecie. Jest to gładkie wino o owocowym i ziołowym aromacie, produkowane w różnych częściach świata, takich jak Francja, Chile, Kalifornia i Australia. Według ekspertów fantastycznie towarzyszy czerwonym mięsom.
#9 Czerwone wina: Cabernet Sauvignon
Ten rodzaj wina produkowany jest w regionie Bordeaux we Francji, kalifornijskiej Napa Valley oraz w Australii. Jest mocniejsze niż odmiana winogron Merlot i dobrze komponuje się z niektórymi czerwonymi mięsami i makaronami. Czysta odmiana Cabernet Sauvignon jest doskonała, ale często miesza się ją również z innymi odmianami, takimi jak Merlot, aby stworzyć bardziej aromatyczne i ekskluzywne wina.
#8 Czerwone wina: Malbec
Malbec często towarzyszy też czerwonym mięsom i ogólnie wszelkim potrawom z sosem pomidorowym. Pochodzi z regionu Bordeaux we Francji, ale w dużych ilościach produkowane jest również w Ameryce Południowej (Argentyna, Chile i Urugwaj).
#7 Białe wina: Chardonnay
Przejdźmy do win białych, czyli tych. Chardonnay to odmiana średniowczesna produkowana głównie w Stanach Zjednoczonych (Nappa Valley, Kalifornia), Australii i Nowej Zelandii, a w mniejszym stopniu w innych regionach świata. Jest to jedna z najbardziej uniwersalnych odmian, gdyż może być stosowana jako dodatek do różnego rodzaju potraw. To właśnie z winogron Chardonnay produkuje się szampana.
#6 Białe wina: Sauvignon Blanc
Pochodzi z Francji, a w dużych ilościach produkowane jest również w Australii. Jest jednym z najbardziej wytrzymałych i aromatycznych spośród wszystkich białych win. Co więcej, bardzo atrakcyjne jest to, że jego jakość nie zależy zbytnio od czasu dojrzewania, więc jest bardziej dostępne pod względem ekonomicznym.
#5 Wina białe: Riesling
Jest lżejsze od Chardonnay, a także tańsze, ponieważ jest produkowane i importowane w większej ilości krajów na świecie. Dużą popularność zawdzięcza również dwóm wariantom: słodkiemu, o owocowych smakach, oraz wytrawnemu, z ziołami i cytryną. Jest to wyjątkowe wino do picia z białymi mięsami.
#4 Wina różowe: Rose Pinot
Wina różowe zwykle uważane są za niższej jakości, ale to zupełna nieprawda, zwłaszcza w przypadku różowej odmiany wina Pinot. Z tej odmiany winorośli powstaje jedno z najbardziej uniwersalnych, a przez to popularnych, win na świecie. Wina różowe są orzeźwiające, szczególnie do picia latem jako aperitif.
#3 Wina różowe: Merlot Rose
Merlot Rose to orzeźwiające wino. Jest to jedna z najlżejszych odmian win różowych, zaraz po Pinoit Noir. Produkowane jest głównie w Bordeux (Francja), Hiszpanii i Ameryce Południowej.
#2 Wina musujące: Shiraz
Wina musujące, zwane również musującymi lub gazowanymi, są najbardziej popularne w toastach i aperitifach, jednak bardzo dobrze sprawdzają się również jako dodatek do dań głównych.
#1 Wina musujące: Szampan
I tak dochodzimy do jednego z najbardziej prestiżowych i ekskluzywnych win na świecie. Szampan to wino musujące produkowane ze szczepu Chardonnay, więc jest to biały szczep winny. Szampan jest nazwą pochodzenia, więc tylko wino produkowane w regionie Szampanii we Francji może być nazywane szampanem. Wina typu szampańskiego produkowane w innych częściach świata muszą być nazywane winami musującymi.
Zastanawiasz się, jakie wina są najczęściej spożywane w Polsce? Podpowiadamy: https://centrumwin.pl/niewinny-napoj-jakie-wino-pijemy-w-polsce