Obieranie warzyw to mozolne, a zarazem wymagające dużej precyzji zajęcie. Szczególnie w lokalach gastronomicznych, w których konieczne jest obrobienie sporej ilości produktów w krótkim czasie, wykonywanie tego procesu ręcznie będzie zupełnie nieopłacalne. Do użytku profesjonalnego, ale również nierzadko domowego, idealnie nadadzą się przemysłowe obieraczki do warzyw. Jakie zalety posiada to urządzenie? Dlaczego warto je mieć w swojej kuchni — restauracyjnej jak i prywatnej?
Oszczędność czasu
Dokładne obranie kilku a czasami nawet kilkudziesięciu kilogramów warzyw jest nie tylko męczące, ale i bardzo czasochłonne. Pracownicy kuchni, zamiast skupić się na bardziej odpowiedzialnych i nie oszukujmy się — ciekawszych zadaniach — swoją energię poświęcają na tak trywialne zajęcie. Mimo to, od tego jak szybko zostaną przygotowane składniki na dania, zależy czy zamówienia zostaną zrealizowane na czas, a przy tym zachowają swoją jakość. Dlatego w każdej restauracji, food tracku czy innym biznesie gastronomicznym, obieraczki przemysłowe natychmiast znajdą swoich zwolenników. Są w stanie obrać ze skóry nie tylko ziemniaki, ale również inne warzywa gruntowe jak marchew, pietruszka czy buraki. Co więcej, robią to niezwykle szybko — w kilka minut można otrzymać nawet kilkanaście kilogramów produktów.
Wygoda
Przemysłowe obieraczki do warzyw to również ogromna wygoda. Wystarczy wrzucić wybrane produkty do pojemnika o konkretnej pojemności np. 20 kg i włączyć maszynę. Kiedy bęben zaczyna się poruszać, warzywa ocierają się z dużą siłą o jego wnętrze, które wyłożone jest warstwą ścierającą. Kilka minut takiego „peelingu” i ziemniaki, marchewki, pietruszki itd. są pozbawione swojej wierzchniej warstwy. Następnie do bębna wlewana jest woda, która oczyszcza warzywa z ewentualnych pozostałości. Tak przygotowane składniki są gotowe do dalszego obrabiania.
Precyzja
Obieraczki przemysłowe posiadają często również opcję ustawienia, jak grubą warstwę skóry mają zetrzeć z warzywa. Dzięki temu są one pozbawiane tylko minimalnej powierzchni, a to oznacza większe, realne wykorzystanie zakupionych produktów.
Wydajność
Jedna maszyna jest w stanie obrać zdecydowanie więcej produktów w czasie krótszym, niż nawet najbardziej wprawiony w boju kucharz. Przemysłowe obieraczki do warzyw przeznaczone dla gastronomii, powinny być wykonane z wysokiej jakości materiałów takich jak stal nierdzewna, dzięki czemu służą przez wiele lat. Są one odporne na wodę i nie ulegają niespodziewanym usterkom. Przerabiają nawet kilkaset kilogramów warzyw w ciągu zaledwie jednej godziny. W lokalach gdzie szczególnie frytki, kluski śląskie czy placki ziemniaczane grają pierwsze skrzypce w karcie dań, urządzenie, które pomoże przygotować ziemniaki, jest absolutnie niezbędne. Warto zainwestować w sprzęt od zaufanego producenta, który nie tylko zagwarantuje długowieczność przemysłowej obieraczki do warzyw, ale również w razie potrzeb zapewni jej serwisowanie bądź możliwość zakupu części zamiennych.