Prowadzenie lokalu gastronomicznego jest niezwykle trudnym zadaniem. Nie tylko trzeba dbać o najwyższą możliwą jakość przygotowywanych posiłków, lecz co więcej, trzeba je wydawać w odpowiednim czasie. Jeśli klient będzie na swoje zamówienie czekał za długo lub też podczas jego przygotowywania i wydawania dojdzie do pomyłki, ocena danego lokalu nie będzie zbyt wysoka. Z tego też powodu coraz większa grupa restauratorów sięga po system POS. Czym on jest i z jakiego powodu warto wdrożyć go również w swojej restauracji?
Czym jest system POS dla gastronomii?
Zanim przejdzie się do tego, jakie konkretnie zalety przynosi zastosowanie systemu POS dla gastronomii, najpierw trzeba się dowiedzieć, czym taki system w ogóle jest. Na czym polega jego działanie?
System POS, czyli z ang. Point-of-sale, to wyspecjalizowane oprogramowanie dla gastronomii, które wykorzystywane jest na specjalnych urządzeniach kupowanych razem z nim. Mowa tu jest o jednostce centralnej, do której podłączone są bezprzewodowo ręczne terminale.
W jaki sposób działa taki system? Jest to bardzo proste, ponieważ wszystko sprowadza się tak naprawdę do bezprzewodowego, natychmiastowego przekazywania informacji. W standardowym rozwiązaniu kelner przy stoliku zbierał zamówienia, które następnie nabijał na kasę fiskalną, aby przekazać je na kuchnie. Powodowało to nie tylko sporo miejsca na pomyłkę, lecz również było zwyczajną stratą czasu. System POS działa zupełnie inaczej. Kelner zamówienie nabija na specjalny tablet, który połączony jest z terminalem przy kasie. Każda pozycja, która została wprowadzona na tablecie, od razu przekazywana jest na kasę, a także do kuchni. Sprawia to, że kelner musi wykonać o wiele mniejszą pracę, a przepływ informacji jest szybszy.
Jakie są zalety stosowania systemu POS w gastronomii?
Jakie są najważniejsze zalety, które posiada taki system? Dlaczego warto odwiedzić stronę sprzedawcy takich systemów, czyli gopos.pl i zamówić jeden z nich do swojego restauracji?
Jak już wcześniej zostało wspomniane, wdrożenie do swojej restauracji systemu POS spowoduje, że znacznie skróci się czas realizacji zamówienia. Dzięki temu, że kuchnia nie czeka na zebranie całego zamówienia i wprowadzenia go na kasę, lecz widzi każdą pozycję po kolei pojawiającą się na zamówieniu, możliwe jest o wiele szybsze przygotowywanie zamawianych przez klientów potraw. Eliminuje to również w dość znaczny sposób potencjalne błędy.
Co jeszcze może być zaliczone do zalet takiego systemu? Warto tu wspomnieć o tym, że jest on bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze, więc nie ma potrzeby przeprowadzania długich i kosztownych szkoleń.
Nie da się ukryć, że spore zalety płyną także w zakresie zarządzania restauracją. System POS pozwala generować ogromną ilość raportów dotyczących sprzedaży. Nie tylko w zakresie popularności danych potraw, lecz również ekonomiczności ich sprzedawania czy też nawet pory dnia, w której cieszą się największą popularnością. Pozwala to usprawnić działanie restauracji i sprawdzi, że stanie się ona znacznie bardziej efektywna.