NATURALNE SKŁADNIKI
Piwo rzemieślnicze nie zawiera sztucznych elementów w składnikach. Fermentacja jest naturalna, a smaki są wynikiem mieszanki wody, słodu, chmielu i drożdży; dodatkowo piwo zawiera owoce, przyprawy, korzenie i zioła, które w połączeniu z techniką piwowara nadadzą temu piwu wyjątkowy i szczególny smak i aromat. Na etykietach piw rzemieślniczych nigdy nie znajdziesz sztucznie dodanych konserwantów, chemikaliów czy antyoksydantów. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie.
PRZEPIS
Piwo rzemieślnicze jest testowane i modyfikowane niezliczoną ilość razy przez piwowara, aby znaleźć idealną mieszankę, która ma pożądany smak i aromat. Każdy piwowar tworzy własną recepturę, więc każde piwo jest wyjątkowe. Piwo rzemieślnicze jest innowacyjne, ponieważ możemy tworzyć kombinacje smakowe dopasowane do gustów. Poznaj browar staropolski, który specjalizuje się w wykonywaniu oryginalnych receptur.
WIĘCEJ SMAKU, WIĘCEJ AROMATU, WIĘCEJ RÓŻNORODNOŚCI
Piwo rzemieślnicze to zupełnie inne piwo niż przemysłowe, bardziej atrakcyjne i złożone w smaku. Wszystko to sprawia, że piwo rzemieślnicze zawsze ma więcej smaku i aromatu niż piwo przemysłowe. Dlatego konsumenci coraz bardziej cenią sobie degustacje piwa i uświadomili sobie jakość tego produktu, ogromne możliwości, jakie posiada, bogactwo, jakie może wnieść do kuchni i różne odmiany, które można stworzyć.
CELE
Celami piwowarstwa rzemieślniczego są smak i aromat, natomiast piwowarstwo przemysłowe dąży do maksymalnego obniżenia kosztów produkcji. Mikrobrowary rzemieślnicze stawiają sobie za cel dostarczenie swoim klientom produktu najwyższej jakości, warzonego ze sztuką i entuzjazmem. Trzeba powiedzieć, że duży browar może stworzyć świetne piwo w specjalnej lub limitowanej edycji, ale na ogół tego nie robi, bo przekracza koszty rynkowe.
PIWO RZEMIEŚLNICZE JEST WYŻSZEJ JAKOŚCI
Aby uwarzyć dobre piwo trzeba wybrać doskonałej jakości surowce, włożyć w proces warzenia równe części pasji i wiedzy oraz zadbać o cały proces, od pól zbożowych po kran, z którego piwo jest wydawane.
Nie oznacza to, że piwowarzy rzemieślniczy nie korzystają z żadnych maszyn i technologii podczas procesu. Oznacza to raczej, że proces przebiega w sposób jak najbardziej naturalny i jest znacznie mniej zautomatyzowany niż w piwie przemysłowym.