Sangria
Składniki: 1 litr czerwonego wina, 2 brzoskwinie, 2 pomarańcze, 1 cytryna, 2 banany, 1 jabłko, 60 g cukru, 1 laska cynamonu i 330 ml soku pomarańczowego.
Przygotowanie: Zacznij od rozpuszczenia cukru w 75 ml gorącej wody, aby powstał syrop, który ułatwi rozpuszczenie w winie. Umieść wino i syrop w dużym dzbanku i dodaj sok z jednej pomarańczy. Obierz i pokrój owoce i dodaj je do dzbanka z winem. Dodaj sok z jednej cytryny i laskę cynamonu. Pozostaw mieszankę na dwie do trzech godzin. Po tym czasie możesz podawać sangrię z kostkami lodu.
Owocowy koktajl z cydrem i tequilą
Składniki: 750 ml cydru, 40 ml tequili reposado, 40 ml ointreau, łyżka stołowa płynnego cukru trzcinowego, filiżanka czarnych winogron, pół filiżanki brzoskwiń w syropie i dużo lodu.
Przygotowanie: Umyj winogrona i umieść je w misce. Dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie, Cointreau i cydr. Wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Dodaj tequillę, płynny cukier trzcinowy i dużo lodu.
Brazylijska Caipirinha
Składniki: 200 ml Cachaça, jedna limonka, dwie łyżki cukru i dużo kruszonego lodu.
Przygotowanie: Umyj limonkę i przekrój ją na pół. Posiekaj jedną z połówek na małe kawałki i umieść w szklance. Dodaj cukier i rozgnieć limonkę tłuczkiem i moździerzem, aby puściła sok i wymieszała się z cukrem. Jak łatwo zauważyć limonka znajduje się prawie w każdym koktajlu z alkoholem. Przeczytaj więcej o tym cytrusie. Dodaj lód, aby wypełnić trzy czwarte szklanki. Na koniec dodaj cachaça i wymieszać za pomocą muddlera. Podawaj natychmiast.
Margarita ananasowa
Składniki: 40 ml tequili 50 ml Cointreau, 100 ml soku ananasowego, 3 łyżki ananasów w syropie, 1 limonka i dużo lodu.
Przygotowanie: Umieść kawałki ananasa w dzbanku z sokiem z limonki i Cointreau. Odstaw na około 15 minut i dodaj sok ananasowy. Ubijaj, aby dobrze wymieszać składniki. Dodaj tequilę i ponownie dobrze wymieszaj. Do szklanki wsyp lód i wlej wszystko, co wcześniej przygotowałeś. Miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut, aż lód i ananas zostaną skruszone i powstanie lekka pianka. Podawaj w kieliszkach koktajlowych i udekoruj plasterkiem cytryny lub kawałkiem ananasa.
Margarita truskawkowa
Składniki: 10 truskawek, 5 kostek lodu, 60 ml tquili, 30 ml Cointreau (lub innego likieru pomarańczowego), 30 ml płynnego cukru trzcinowego, 1 łyżka soli i pół cytryny.
Przygotowanie: Oczyszczone truskawki zamroź na godzinę. Po tym czasie umieść je w blenderze razem z kostkami lodu i cukrem trzcinowym i miksuj przez minutę. Dodaj tequilę i Cointreau i ponownie zmiksuj do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie zamroź szklankę. Następnie wlej margaritę do szklanki i udekoruj truskawką i plasterkiem limonki, lub cytryny.