ylwester, to zawsze ekscytujący dzień w roku i niezależnie od tego, czy się gdzieś wybieramy, czy pozostajemy w domu. Wielkie bale sylwestrowe powoli odchodzą w zapomnienie. Od kilku lat coraz większą popularnością cieszą się małe, kameralne przyjęcia w wąskim gronie. Spotkania z rodziną lub przyjaciółmi, czy znajomymi, w których towarzystwie dobrze się czujemy, dobrze bawimy i wypoczywamy.
Przyjęcie sylwestrowe zorganizowane w małym gronie jest łatwiejsze do ogarnięcia pod względem kulinarnym, o którym to menu sylwestrowym będzie mowa w dalszej części tekstu. Sylwester w domu dość często jest przyjęciem składkowym, gdzie każdy z uczestników sylwestra przynosi coś od siebie lub finansuje po części menu sylwestrowe, organizowaniem którego zajmuje się jedna osoba. Lecz bywa i tak, że ktoś sam w całości funduje swoim bliskim i przyjaciołom przyjęcie z racji sylwestra, bo chce na przykład coś uczcić. I zazwyczaj jest to spotkanie w granicach od 10 do 20 osób.
Co przygotować na kameralne przyjęcie sylwestrowe w domu?
Na pewno na stole podczas sylwestra zorganizowanego w domu znajdą się:
– sałatki warzywne
– sałatki warzywno-mięsne
– sałatki owocowe
– przystawki
– zimne przekąski
– desery
Sałatki zawsze cieszą się powodzeniem, gdyż są smaczne i często lekkostrawne, lecz nie zawsze tak jest. Gdy sałatka warzywna lub warzywno-mięsna posiada w swoim składzie majonez lub śmietanę, to już jest bardziej kaloryczna od tej, która jest przygotowana z odrobiną oliwy z oliwek i jest bez dodatku mięsa.
Natomiast sałatki owocowe, gdy nie są dodatkowo polane syropem i nie posiadają innych kalorycznych dodatków, to w zasadzie nie są zbyt kaloryczne. Choć posiadają w swoim składzie sporo węglowodanów, lecz te z kolei dodają energii, która na zabawie sylwestrowej jest potrzebna. Gdyż w niewielkim gronie osób także można urządzić zabawę taneczną, a do tańca potrzebna jest energia.
Niezastąpioną rolę na przyjęciu sylwestrowym pełnią koreczki, które można przygotować tradycyjnie (żółty ser, kiełbasa lub inna wędlina, ogórek zielony lub kwaszony, papryka, oliwki, ananas), jak i koreczki niestandardowe popisując się własną pomysłowością np. (śledź, ser, ogórek, cebula cukrówka, papryka, pomidor koktajlowy, panierowane kawałki kurczaka lub ryby smażonej, kawałki śledzia, wiśnie). Przekąskami mogą być również tartinki przygotowane z różnych produktów. Kanapeczki na jeden kęs cieszą się na spotkaniach sylwestrowych dużym zainteresowaniem tym bardziej, że na tartinkach mogą znaleźć się inne produkty niż w koreczkach, jak np. kawior, czy pasta o dowolnym składzie. Wspaniałą przekąską są też krakersy, na których znajduje się wędlina, ser topiony z małym listkiem salaty lub plastrem rzodkiewki. Przekąską może być również deska serów z wykałaczkami lub deska wędlin z wykałaczkami, a nawet deska warzyw.
Przyjęcie sylwestrowe nie może obejść się również bez przekąsek zimnych, którymi są na przykład chipsy, słone paluszki, snaki smakowe, popcorn, orzeszki, słodkie i słone słomki. A także ciastka, ciasto i różne inne desery, jak i owoce.
Z czym pić rum?
Podczas sylwestra, który trwa kilka lub nawet kilkanaście godzin i spożywany jest alkohol nie może zabraknąć czegoś konkretnego do jedzenia, co określamy mianem przystawek. Przy przystawkach chodzi o to, aby nie były one zbyt absorbujące w przygotowaniu, a wspaniale zaspakajały głód, były smaczne i miały estetyczny wygląd.
Do takich przystawek można zaliczyć na przykład szaszłyki, roladki z kurczakiem i serem mozzarella, zapiekane warzywa z rybą lub kawałkami kurczaka, pieczone mięso z farszem warzywnym, krokiety z grzybami, pieczone bakłażany z farszem, faszerowane jajka, jajka w majonezie z pietruszką, faszerowana i zapiekana cukinia, ptysie na ostro, ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i wędliną, zapiekanka, pizza, paszteciki, tortille, nadziewane bagietki, hod dogi, hamburgery, galareta mięsna, galareta rybna, pieczone pierogi, zapiekany ryż lub makaron z mięsem i serem oraz kukurydzą, sałatka ziemniaczana, frytki z keczupem lub innym dowolnym sosem, paluchy francuskie z wędliną, jak i wiele jeszcze innych przystawek według własnego uznania. W tym przypadku nie ma ograniczeń i można wykazać się swoją pomysłowością, która zachwyci gości.