Najważniejszym regionem winiarskim Stanów Zjednoczonych jest Kalifornia. Pochodzi stąd aż 94% amerykańskiego wina. Czym się wyróżniają?
Charakterystyka win kalifornijskich.
Ogromny obszar i wielość mikroklimatów Kalifornii pozwala na uprawę różnorodnych szczepów ze Starego Świata. Nasłonecznienie w połączeniu z morską bryzą, dolinami i wzniesieniami tworzą odpowiednie warunki do uprawy Cabernet Sauvignon, Merlota, słynnego Zinfandela czy Chardonnay. Mimo że to dobrze znane międzynarodowe odmiany, kalifornijska gleba dodaje im unikatowego charakteru.
Chociaż przemysł winiarski nabrał tu rozpędu dopiero 60 lat temu, obecnie znajduje się co najmniej 800 winnic. Niektóre szacunki podają nawet zaś o wiele wyższy numer – 1200.
Zinfandel. Smak Nowego Świata
Zinfandel to szczep chorwacki, jednak sławę zdobył za sprawą upraw kalifornijskich.
Do jego głównych zalet należą wydajność i uniwersalność. Owocuje nawet dwa razy w roku, a jego grona nadają się do produkcji win różowych, czerwonych, białych i wzmacnianych porto.
Daje wino lekkie, rześkie o bogatym bukiecie. Znajdziesz w nim soczyste, delikatnie kwaskowate owoce: maliny, wiśnie, jeżyny, borówki czy też śliwki. Obok nich pojawiają się nuty przypraw i ziół: lukrecji, goździków, cynamonu, a także pieprzu. Młode wino pachnie cukierkowo, ale w jego dojrzałej wersji fascynują głębsze nuty wanilii, kokosa, dębu, dymu, tostów, cygara czy ziemi, skóry oraz asfaltu. Zinfandel to wino do dań o zdecydowanym smaku. Podbije smak grillowanych steków, żeberek i burgerów. Możesz je też zestawić z deską serów.
Polecane wino kalifornijskie różowe
Jeśli chcesz spróbować typowego kalifornijskiego smaku, wybierz półsłodkie FREEWAY Zinfandel Rose. To delikatne wino łączy w sobie słodsze, owocowe nuty z przyjemną kwasowością. Jego świeżość sprawia, że różowy Zinfandel sprawdzi się jako aperitif, w towarzystwie sałat albo pikantnych przekąsek. Wygodna zakrętka ułatwi Ci zabranie go na letni piknik.
Polecane wino kalifornijskie czerwone
Cabernet Sauvignon z Kalifornii jest znany z wyrazistej nuty czarnej porzeczki. Taki właśnie jest taniniczny FREEWAY Cabernet Sauvignon. Jego owocowy bukiet najlepiej współgra ze stekiem, twardymi serami oraz grillowanymi warzywami. Jeśli masz ochotę na zestawienie bardziej deserowe, postaw na ciemną czekoladę.
Warto też sięgnąć po ZINGLED OUT ZINFANDEL. To wytrawne wino zyskało sobie zwolenników na całym świecie za sprawą soczystego bukietu o smakowitych nutach owoców leśnych, dębu, mięty oraz wanilii. Dojrzewanie w dębowych beczkach dodaje temu trunkowi przyjemną taniniczną strukturę i aksamitne wykończenie. Komponuje się z wołowiną z barbecue, a także drobiem w słodkim sosie. Wegetarianie z przyjemnością je wypiją do dań na bazie fasoli, pizzy lub makaronu w sosie pomidorowym.
Więcej win z całego świata znajdziesz na Wybieramwino.pl.